Skab din frihed med en sund privatøkonomi

Skab din frihed med en sund privatøkonomi

Mange danskere har dårligt styr på deres private økonomi. Men finder du nøglen til en sund privatøkonomi, så kan du åbne døren op for større frihed.

Det er sidst på måneden, og du vender hver en øre for at undgå røde tal på bankkontoen. De månedlige udgifter har været høje, og du har betalt tilbage på dit lån. I sidste ende løber det ret hurtigt op, og du har ikke haft særligt meget mellem hænderne til mad og logi. Det er ikke ligefrem frihed. Du får her et par tips om, hvordan du kan skabe en større økonomisk frihed.

Budget, budget og budget

Noget af det allervigtigste for en sund privatøkonomi er budgettet. Når du har med økonomi at gøre, så er det væsentligt at vide, hvad du har til rådighed til mad, drikke og andre ting, der kan få dig sund og rask i gennem de tredive dage. Det kaldes et rådighedsbeløb.

Måden du finder ud af, hvor stort et beløb du har rådighed over, er ved at lægge et budget med alle dine udgifter og alle dine indtægter. Rådighedsbeløbet vil dermed være lig med beløbet, som du har tilbage, når udgifter og indtægter er trukket fra hinanden.

Men hvorfor er det så vigtigt at lægge budget? Jo, først og fremmest giver det dig et godt overblik. Lige så snart du danner dig et overblik over din egen økonomi, jo bedre en idé får du over, hvad du har råd til at købe, og hvad du ikke har, om du har råd til at tage i byen, eller om du hellere må blive hjemme på sofaen. Det handler meget om prioriteringer, især hvis du er studerende og på SU. Med et overblik kan du netop også se, om der er nogle af dine udgifter, der evt. kan skæres ned eller fra.

Undgå dumme lån

I dag er det blevet nemt og hurtigt at optage lån. Kviklån, sms-lån og flere andre typer kan nemt optages gennem de mange låneudbydere på nettet. Det gør altså, at man slipper for den traditionelle gåtur ned til bankrådgiveren for at kigge ham i øjnene og spørge om et lån. Det er blevet langt mere upersonligt, og derfor er der også flere og flere der optager kviklån.

Selvom man i de fleste tilfælde bør undgå kviklån, kan vi høre på vores kunder, det nogle gange er en nødvendighed. Vi opfordre ofte vores kunder til at tale med deres bank, hvis det handler om et større beløb, men vi er gerne behjælpelig, når det drejer sig om et mikrolån, fortæller Casper Ravn-Sørensen.

Men det er et problem. Dem der ikke er stærke inden for økonomi, ender typisk ud i økonomiske problemer på grund af sådanne lån. Årsagen er, at renterne på disse typer lån er tårnhøje, og du er tvunget til at betale langt mere tilbage til udbyder, end du reelt har lånt. Det er naturligvis normalt, at der er renter på et lån, men renterne på for eksempel kviklån er langt højere, end de renter du får på lån i banken. Hvis ikke du tænker dig om, så kan du ende i en ond cyklus. For kan du ikke betale dit kviklån tilbage til tiden, så er der mange, som tager nye kviklån for at betale sit første lån tilbage. Pas på med dette. Det ender i en ond cyklus, der i sidste ende kun sørger for, at du sidder tilbage med en kæmpegæld. Så undgå at tage dumme lån, som du ikke kan betale tilbage.

SKAT er ikke en opsparing

Når du har fået lagt et fornuftigt budget, som du kan overholde, og du nu er klar over, at dumme, hurtige lån kan blive en økonomisk død for dig, så er det også værd at fortælle, at SKAT ikke er en opsparing i banken.

Der er mange, der bliver superglade hvert forår, fordi de ”får” penge tilbage fra SKAT. Det er naturligvis fint, at det er grønne tal, som der står, når du åbner op for borger.dk. Men jo tættere på nul, jo bedre er det faktisk. De penge, som du hvert år får tilbage fra SKAT, er penge som du kunne have fået gennem året. Og hvis du altså får et stort beløb tilbage, så er det lige pludselig klart, at du har skullet gå og vende hver en øre, hvis alle dine penge er sparet op hos SKAT. Så sørg for at få indberettet din årsopgørelse korrekt, så du undgår at gå glip af større beløb hver måned.

Til sidst er der bare at sige, at får du styr på din privatøkonomi, så vil du opleve en langt større frihed i hverdagen. Ikke mindst mentalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.